top of page

De huidverzorgingsroutine, uitgebreid of simpel houden?

Pak je producten er maar vast bij!

Huidspecialisten adviseren vaak een goede huidverzorgingsroutine. Het concept van zo’n routine wordt vaak gepromoot door de gehele cosmetische skincare branche. De gedachte hierachter is het herstel en verbetering van de dagelijkse ‘wear and tear’ van je huid. Je huid wordt door verschillende factoren van buitenaf en binnenuit (voeding, hormonaal, stress, slaapgebrek) beïnvloed. Recentelijk is er een onderzoek gepubliceerd over wat de beste huidverzorgingsroutine is: simpel of uitgebreid?


Zoveel routines en keuzes

Er zijn zoveel verschillende producten en huidverzorgingsroutines. Denk aan nieuwe trends op social media, de ‘ik-heb-het-van-mijn moeder geleerd’ routine en de ‘smeer-maar-vaseline’ routine van je dermatoloog. Ze verkopen het 'bij de apotheek dus dan is het goed' routine. Wat moet ik nu doen, houd ik het simpel of is een uitgebreider ritueel beter? Gelukkig is er onderzoek naar gedaan.


Zweeds onderzoek

In een in 2020 gepubliceerd onderzoek probeerde Zweedse onderzoekers deze vraag te beantwoorden. Negenenveertig vrouwen met de leeftijd tussen 25-55 jaar jong werden verdeeld in twee groepen. Groep 1 (AR), geavanceerde huidverzorging 5-stap routine: cleanser/toner/oogcrème/serum/dag- of nachtcrème, in de ochtend en avond. Groep 2 (SR), simpele routine: een keer per dag een cleanser en een dagcrème.


Bij aanvang van het onderzoek en na 4 weken werden verschillende parameters gedocumenteerd, oppervlakkige en diepe huid hydratatie, pigment, rimpels (kraaienpoten en nasolabiale gezichtsplooien) en huidporiën grootte.


Conclusie van het onderzoek

Het onderzoek onderzocht verschillende huidroutines. Waarbij de vraag was gesteld: is er een verschil tussen een geavanceerde huidverzorgingsroutine en een simpele routine? De resultaten lieten zien dat een uitgebreide huidverzorging (2 x per dag routine) beter was dan een simpele verzorging.Huidhydratatie

Huidhydratatie was in de geavanceerde (AR) groep met 92%, versus 16% in de simpele (SR) groep, verbeterd. Pigmentvlekken vermindering was -11.7% in de AR groep en -2.7% in de SR groep.


Rimpels

Dan kijken we naar de rimpels (kraaienpoten en nasolabiale plooien). In de AR groep had 7.3% minder plooien versus 2.5% meer rimpels in de SR groep. Nasolabiale plooien verminderde in beide groepen, -10.7% in de AR groep en -8.3% in de SR simpele routine groep.


Ruwheid en poriën

Tenslotte bespreken we de ruwheid van de huid en de grootte van de poriën. In de AR groep was de huid 9.1% minder ruw en waren de poriën 14.4% minder groot. In de SR groep waren de verschillen minder groot, -1.7% minder ruwe huid en -1.2% minder grote poriën.

De studie toonde een huidverbetering op alle punten als je de huid intensiever verzorgt. De vrouwen in groep 1 waren ook meer tevreden met hun huid dan groep 2. Een uitgebreide routine is dus beter dan een simpele huidverzorging.

To measure is to know

If you can not measure it

You can not improve it

Hoe is het met jouw huidroutine??

Mijn doel als huidcoach is een gezonde, mooie en vitale toekomst voor jouw huid!!

Om dit te realiseren is het noodzakelijk om naast de behandelingen in de salon goede adviezen te geven over het juiste thuisgebruik van de producten. Om dit te kunnen doen starten we altijd met het meten van de huid, maken we jaarlijks een foto met de visioface en tijdens de behandeling zie en voel ik de conditie van jouw huid.


Daarnaast houd ik ook rekening met de seizoenen die ook zo hun weerslag kunnen hebben op de conditie van de huid. De zomermaanden zijn nu bijna voorbij en de herfst staat snel weer voor de deur. Typerende huidklachten na de zomerperiode zijn hyperpigmentatie, beschadigde huidbarrière, verdikte hoornlaag, verstopte poriën door ingedikt talg en huidschilfers, vochtarme huid, geïrriteerde huid en toenemende klachten bij eczeem en psoriasis. Kortom het is weer tijd om jouw huid goed te gaan PEELEN en DETOXEN na de zomer.


Hiervoor heb ik weer een jubileum aanbieding samengesteld die voor iedere huid geschikt is en bij elke huidroutine toegevoegd kan worden.

bottom of page